top of page

DÖNGÜ
KORKUT EFSANELERİ

AFIS 40X60-01.JPG

Dünyaya nasıl geliriz? Geçmişten bize bırakılan miras nedir? Sevgi neyle ölçülür? Yaşam döngüsünde Basat ve Banu Çiçek’in aşkı nasıl sonlanacak? Savaşlar, esir almalar, geri dönememeler… Öfke ve çaresizlik… Tüm bunlar anne özlemini yok edebilir mi? Doğumla son nefes arasında Dede Korkut’un yolculuğu, ölümsüzlük efsanesine, barış ve huzur arayışına bir ışık olacak mı?

16+Yaş

Esinlenme: Dede Korkut Efsaneleri

Uyarlayan, Yöneten: Dina Jumabayeva

Koreografi: Anno Tsoy

Müzik: Nedim Yıldız

Oyunlaştırma: Samet Karadeniz

Şiirler: Ahmet Önel

Kukla, Kostüm Sahne Tasarımı: Yulio Çernova

Kukla Yapımı: Nikolay Proskurin, Tiyatro Tempo Oynayanlar: Haluk Yüce, Marina Yüce, Şirin Ceylan Özen, Hami Mavrigan, Altay Toprak, Nika Yüce Kopuz: Altay Toprak Ses, Işık: Savaş Bayram

SOKRATES'İN

SON GECESİ

Sokrates_Afis-küçük.jpg

Birçok ülkede metinleri başarıyla sahnelenen Bulgar yazar Stefan TSANEV’in, ‘SOKRATES’İN SON GECESİ’ adlı oyunu, dünyada ilk defa ‘kukla oyunu’ olarak uyarlanıp sahneleniyor. Bu oyunu kukla için uyarlayıp sahneye taşıyan Petar TODOROV, ulusal ve uluslararası çok sayıda ödüle sahip bir Bulgar yönetmen. Oyunun kukla ve sahne tasarımı ise, yine ödüllü Bulgar tasarımcı Hanna SCHWARTZ’a ait.

Oyunun müzikleri, Tiyatro Tempo’nun neredeyse tüm oyunlarının müziklerini yazan ve alanında çok sayıda ödül almış başarılı besteci Nedim YILDIZ’a ait. Ayrıca, dünyaca ünlü caz sanatçısı Yıldız İBRAHİMOVA da muhteşem sesiyle yaptığı vokallerle oyun atmosferine zenginlik katıyor. 16 yaş üstü yetişkin seyirciler için tasarlanmış olan oyunda kuklaların yarattığı güçlü metafor üzerinden bir düşünür ve filozof olan Sokrates’in son gecesine tanıklık ediliyor. Dünyada en çok sahnelenen yazarlardan biri olan TSANEV’in bu oyununda, insanlığın temel meselelerinden başlıcaları olan varlık, onur ve vicdan gibi kavramlar, bu yıl Rusya’da ‘En İyi Oyuncu Ödülü’ de almış olan Haluk YÜCE ve Marina YÜCE tarafından trajikomik bir şekilde sahneye taşınıyor. Bilindiği gibi, Sokrates, keskin sözleri ve uluorta konuşmaları nedeniyle ölüm cezasıyla yargılanıp hücreye atılmıştır. Artık beklenen şey, suçun infazının yerine getirilmesidir. Oyunumuz, işte o gecede geçmektedir. Gardiyan gelişmelerden oldukça hoşnuttur, çünkü Düşünür’ün ölüm öncesi düşüncelerine ve yaşadıklarına tanıklık etmektedir. Gardiyan yaşadıklarını başkalarıyla paylaşarak belki de cebini parayla dolduracaktır. Ne var ki, bu dürtü onu komik ama aynı zamanda trajik durumlara da düşürecektir.

16+ Yaş

Yazan: Stefan TSANEV
Bulgarca ve Rusça’dan Çeviren:

Petar TODOROV, Marina YÜCE
Kukla için Uyarlayan ve Yöneten:

Petar TODOROV 
Sahne ve Kukla Tasarımı: Hanna SCHWARTZ 
Müzik: Nedim YILDIZ
Vokal: Yıldız İBRAHİMOVA
Oynayanlar: Haluk YÜCE, Marina YÜCE

BAVULDAKİ HAYATLAR

bavuldaki hayatlar.JPG

Goethe-Institut Ankara ve Tiyatro Tempo’nun ortak projesi olan bu oyun Alman gazeteci ve yazar Anja Tuckermann tarafından 2011 yılında kaleme alınmış ve sahnelenmiştir. Bu kez Türk-Alman İşgücü Antlaşmasının 60. yılı nedeniyle tekrar sahneye taşınıyor. Aile bireylerinin Almanya’ya işçi olarak göç etmeleri sonucunda parçalanan aileler, zorunlu koşullar nedeniyle ihmal edilmiş ve akrabalara terk edilmiş çocuklar, ebeveyn-çocuk ilişkisinde yaşanan karşılıklı özlem… Bavuldaki Hayatlar giderek kuklaya dönüşen aile bireylerinin ve ‘baş aktör’ olmak isteyen sahne kahramanlarının (akrabaların) ilginç bir fotoğrafı aynı zamanda.

14+Yaş

Yazan: Anja Tuckermann

Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer

Yöneten: Haluk Yüce

Müzik: Nedim Yıldız
 

BİR BECKETT OYNAMAK

Afis-A4-küçük.jpg

‘Samuel Beckett’in oyunlarını uyumsuz (absurd) tiyatronun birer örneği olarak kabul etmek kaçınılmaz ama sizce tiyatro için yazılmış hangi oyun metninde uyumdan söz etmek mümkün ki? Burada uyum sözcüğünü dünyanın dayatmaları , değerleri karşısında bir denge tutturma çabası olarak algılamak yanlış olacaktır. Söz konusu uyumda , dünyayı külliyen karşısına alan bireyin anlam ve varlık sorgulamasıyla kendi tarifini bir kez daha gözden geçirme amacından söz edilebilir yalnızca.

Varlık hiçlik, eylem eylemsizlik, şimdi sonsuz ve anlam saçmalık…. Bireyin uzak durduğunu düşündüğü , ancak gerek günlük yaşamda gerek bilinçaltında kendisini bir an olsun rahat bırakmayan ikilemler…

Haluk Yüce’nin etkileyici yorumunda, oyunun aslını okuyanlar küçük yorum değişiklikleri bulacaklar. Bu da oyuncu olarak onun az önceki temel sorulara aradığı yanıtların sonuçlarıyla ilgili bir ayrıcalık belki de. Finalde ne oyuncu, ne de kukla sahneyi terk etmiyorlar bu yüzden. Çünkü dünyanın bu en eski, en sessiz ama en vahşi kavgası her zaman, her yerde devam edecek.

16+Yaş

Oynayanlar: Haluk Yüce, Marina Yüce
Işık: Savaş Bayram
Teknik Sorumlu: Savaş Bayram
Kukla ve Mask Tasarım, Yapım: Haluk Yüce
Ön oyun bölümünde: Karlheinz Stockhousen (Stimmung Albümü) Album
Ana oyun bölümünde: John Cage (Aria with Fontana Mix)

KÜÇÜK PRENS

Kucuk-Prens-Afis-küçük.jpg

Yaşamın anlamından, çileğin tadına her ama her şeyi sorgulayabilmek insani bir özelliğimiz değil midir? Sanatın ayrıcalığı da bize bu sorgulama olanağı tanımasındandır. Bu nedenle Exupery’in kaleme aldığı bu eşsiz yapıt, bu tiyatronun yönetmeninden oyuncularına… Bir sahne yapıtına dönüştürülmüş, dahası hadlerini aşıp öyküyü kukla ile anlatmayı seçmişlerdir.


Çocuk izleyicilerimize kitabın aslını adres gösterdiği, yetişkin izleyicilerimize ise yaşamın yepyeni bir tarifini sunduğu için seçtik bu yapıtı. Bu özgün yapıtı sahneye koyarak belki biz de kendi sınırlarımızı zorluyoruz.


Ne ki, sanatın sınır tanımazlığı yaptırıyor bunu bizlere. Dünya edebiyatının nadide yapıtlarından birini sahneleyip siz değerli izleyicilerimize yansıtma cesaretimizi yine sanatın ufuksuzluğuna borçluyuz.
Belki de aldanıyoruzdur! Ama bu güzel aldanışın bile, salonu terk ederken sizleri değiştirmiş olduğuna emin olacağız. Bir de Küçük Prens’imizin perdenin arkasından sessizce gülümsediğine.
Ne dersiniz…. Değmez mi sizce de?

12+ Yaş

Öykü: Antoine de Saint Expéry
Yönetmen: Antonina Dobrolyubova
Oynayanlar: Haluk Yüce, Marina Yüce,
Şirin Ceylan Özen
Genel Sanat Yönetmeni: Haluk Yüce

bottom of page