top of page

BİZ KİMİZ?

  • Tiyatro TEMPO, çocuk, genç ve yetişkinler için çağdaş bir anlayışla kukla ağırlıklı tiyatro çalışmaları yapmaktadır. Tempo, kaliteye önem vermekte ve tiyatro yaparken çocukların estetik duygularının gelişmesini, aktif katılımını ve onların yaratıcı dünyalarının zenginleşmesini gözetmektedir. Kurulduğu 1984 yılından bu yana 6 Karagöz oyunu, 30 tane 3-9 yaş grubu oyunu, 6 gençlik oyunu, 5 yetişkin oyunu olmak üzere 47 farklı oyun sahnelemiştir.

  •  Meddahlık ve gölge oyunu Karagöz gibi geleneksel biçimleri de önemseyen Tiyatro Tempo kendi alanı içine giren tüm kukla teknikleri konusunda yetkinleşmeyi ve bunu her yaştan izleyicilere tanıtmayı görev bilmektedir.

  •  TEMPO yurt içinde katıldığı birçok uluslararası festivalin yanı sıra, yurtdışında Almanya, Belçika, İspanya, ABD, Pakistan, Hindistan, Singapur, Mısır, Moldova, Rusya, Ürdün, Suriye, Lübnan, Tataristan, Tacikistan, Bulgaristan, Kazakistan, Karadağ, Gürcistan ve Güney Kore’de festivallere katılmıştır. Tempo Genel Sanat Yönetmeni Haluk Yüce yurt içinde ve yurt dışında kukla oyunları yönetmiştir.

  •  Tiyatro Tempo, 2015 yılından bu yana her yıl Uluslararası Ankara Kukla Festivalini düzenlemektedir.

  •  2020 yılında başlayan ve 2 yıl kadar süren pandemi sürecinde de çocuk ve yetişkinleri sanatsız bırakmama kararı alan Tiyatro Tempo, dünyada bir ilki gerçekleştirerek Ekim 2020’deki 6. Uluslararası Ankara Kukla Festivalini online formata taşımış, internet erişimi olan 123 farklı ülkede 3 farklı zaman diliminde (Sydney, Ankara ve New York saatlerine göre) izleyiciye ulaşmıştır.

  •  Kasım 2021’de Tiyatro Tempo, Moldova Cumhuriyeti Büyükelçiliği işbirliği ile Ankara genelinde büyük yankı uyandıran "Moldova Kültür Günleri" etkinliğinin organizatörlüğünü üstlenmiştir. Açılışı Congresium’da yapılan etkinliğin konserleri, dans gösterileri ve sergileri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası salonlarında ve şehrin merkezinde bulunan Kentpark ve Armada AVM’lerinde gerçekleştirilmiştir.

  • Zaman zaman yurt dışından tiyatro grupları, yönetmen ve tasarımcılar, farklı ülkelerin Büyükelçilikleri veya Kültür Merkezleri ile ortak projeler yapan Tiyatro Tempo 2022 yılının başında Hollanda Büyükelçiliği işbirliği ile bir Hollanda halk masalından uyarlanan ‘Kömür Adam’ oyununu sahnelemiştir. Bu oyunun prömiyeri 2022 sonbaharında yapıldı.

  • Tüm Türk dünyasının en değerli hazinelerinden olup UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirası listesinde yer alan ve Tempo’nun da önemsediği Dede Korkut hikayelerinden uyarlanan "Döngü Korkut Efsaneleri" oyunu Kazakistan’dan yönetmenler ve kukla tasarım ve yapımcıları, Türk, Gagavuz ve Kırım Tatarlarından oluşan oyuncu kadrosu ile Eylül 2021’de sahneye taşınmıştır. Dede Korkut’un simgesi olan kopuz çalgısının da canlı olarak çalındığı bu oyun Ekim 2022’de Bulgaristan’da yarışmalı Golden Dolphin Festivali'nde "En iyi Oyuncu" ve "En İyi Müzik" ödüllerini aldı.

  • 2021-2022 sezonunda Tiyatro Tempo ayrıca T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile çeşitli projeler gerçekleştirmiş (gençlere oyunculuk, mask yapımı, jönglörlük ve pantomim eğitimi verilmiştir), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü özel projesi ile sahnelenen "Karagöz Kültürel Miras ve Yüzsüz Deli Hırsız" oyunu Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında prömiyer yapmıştır. 

  •  Tiyatro Tempo, Haziran 2022’de gerçekleşen Başkent Kültür Yolu Festivali organizasyonunda yer almış, yurt içinden ve yurt dışından kukla tiyatrolarının katılımını sağlamış ve kendi de oyunlar sergilemiştir.

  • Denizbank sponsorluğunda Mayıs ve Haziran 2023 yılında "Çocuklar Güldükçe Dünya Güzelleşir" adlı projesiyle deprem bölgelerinden taşınan çocuklar ve aileleri için 13 şehirde atölye çalışmaları, oyunlar ve konserler yapılmıştır. 

  • Aynı dönemde Hollanda Büyükelçiliği'nin desteğiyle depremden etkilenen ailelere 5 şehirde "Kömür Adam" adlı oyun sergilenmiştir.

  • 2023 Haziran ayında 3. Uluslararası “KURALAY” Kukla Festivali'nde, ilk defa yurt dışına çıkan ve Rusça-Türkçe oynanan, "Bencilin Bahçesi" adlı oyunumuz "En İyi Çocuk Oyunu" ödülünü almıştır.

bottom of page